— Jednodruhová káva —

BRASILE Cerrado Dulce - 100% arabica

Cerrado je obrovský brazilský region, kde se káva pěstuje v nadmořských výškách 200-1000 m.n.m. Roste na plném slunci a díky vhodné topografii lze v nižžších polohách provádět sklizeň mechanicky, při zachování dobré kvality zrna. Káva se zpracovává suchou metodou, kdy se suší na slunci na terasách. Zrna jsou velká (screen 17-18) a měkčí než většina středo a jihoamerických káv.

Káva Cerrado Dulce vyniká svou přirozenou sladkostí, malou aciditou, výbornou hutností a krásnou vulkanickou pěnou. Chuť kávy připomíná kakao a čokoládu s dlouhým lískooříškovým závěrem. Pokud je tato káva pražená méně, vykazuje sladové chuťové tóny, pokud ji upražíme více, odmění se výraznou chutí čokolády. Tato káva je velice oblíbená a hodí se na všechny druhy přípravy. Je to základní káva pro pravé italské espresso.


GUATEMALA SHB, Mam Huhuetenango - 100% arabica

Kávu pěstují potomci domorodců Mam v mikroregionu mezi městy La Libertad a San Pedro Necta v oblasti Huehuetenango blízko hranic s Mexikem. Pěstuje se v nadmořských výškách 1500 m.n.m. a výše, sklizeň probíhá od ledna do března, v nejvyšších polohách až do dubna. Vysoké nadmořské výšky a nízká teplota způsobují pomalé zrání třešní a proto je chuťový profil tak bohatý. Zpracování je promývanou metodou a následně se zrna suší v pergamenu na slunci nebo v mechanických sušičkách.

Chuťový kávy je čistý ovocně sladký s vinnými tóny.

Bodové hodnocení: 85

Balení: 80 gr a 300 gr



INDIA Kaapi Royale AA - 100% robusta

Indická robusta Kaapi Royale je patrně nejlepší robusta na světě. Roste na kopcovitých svazích ve výškách 300 až 1100 m.n.m. a je ručně sklízena selektivní metodou, kdy jsou vybírány jen perfektně vyzrálé bobule. Zpracování kávy probíhá mokrou cestou za použití velkého množství čisté vody. Pro tuto kvalitativní třídu kávy není povolena jakákoliv vada. Zrna jsou velká (screen 18 +) a jsou pečlivě ručně tříděna.

Tato káva obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Používá se především do výborných espresso směsí, ale lze si ji vychutnat samotnou jako filtrovanou kávu s čokoládovým aroma a kořenito čokoládovou sladkou chuťí. Je výborná s mlékem.

Balení : 80, 225, 450 a 1000 g



INDIA Parchment AB - 100% robusta

Robusta se v Indii pěstuje v jižní části země, převážně v regionech Karnataka a Kerala, v nadmořských výškách od 150 do 900 m.n.m. Sklizeň probíhá od listopadu do března. Robusta Parchment AB je zpracována metodou washed, kdy jsou kávové třešně roztříděny proudící vodou, pak se odstraní slupka a část dužiny, následuje fermentace v kvasných tancích a vše je zakončeno sušením na slunci.

Nekompromisní kvalita a čistota dělá z této robusty jednu z nejlepších robust na světě. Má výraznou hořko mandlovou čistou a velice příjemnou chuť, se zcela potlačenou kyselostí a jemnou zemitostí. Pokud je tato káva součástí espresso směsí, dává jim sílu, hutnost a krásnou hustou cremu. Obsah kofeinu je až dvakrát vyšší než u arabiky.

Není skladem


MEXICO Altura Superior Chiapas Adelita - 100% arabica

Velice kvalitní káva, pěstovaná na sopečných svazích v chudém regionu Chiapas blízko hranice s Guatemalou v nadmořských výškách kolem 1100 m.n.m. Pěstují se odrůdy Typica,Caturra a Catuaí ve stínu pomerančovníků a banánovníků. Sklizeň probíhá ručně a následné zpracování se provádí mokrou cestou. Káva má nízkou kyselost, jemné tělo a příjemné aroma zralého ovoce. V chuti můžeme najít tóny mléčné čokolády a mandlí. Dochuť je sušenková až sladová.


HONDURAS SHG San José Maresol - 100% arabica

Káva roste v nadmořské výšce 1500 m, při hranicích s Guatemalou a El Salvadorem. Káva má aroma oříšku, třtinového cukru nebo i divoké růže, v chuti je plná, příjemně kořenitá s kakaovými tóny. V dochuti můžeme objevit meruňky, jablka nebo zralé Clementines. Nejvhodnější přípravou je filtrování. Espresso z této arabiky může mít menší pěnivost.


ETHIOPIA Sidamo Top Gr.2, Traceability project - 100% arabica

Káva pochází z regionu Oromia v zóně Guji. Sklizeň probíhá od prosince do ledna, kdy se kávové třešně vozí z plantáží do stanice Abiyot Boru. Zde probíhá zpracování mokrou cestou. Fermentace trvá 36 až 48 hodin a následně se káva suší na slunci. Pěstují se variety původních odrůd heirloom v nadmořských výškách kolem 2000 m.n.m.

V chuti můžeme najít tóny grapefruitu, ananasu nebo hrušky.

Káva je výborná jako filtrovaná.

Traceability project znamená nákup kávy přímo od farmářů nebo družstva bez prostředníků.

Balení: Premium Line 80g a 300 g



TANZANIA Tanga AA - 100% arabica

Káva pochází ze svahů Kilimandžára. Má typické divoké aroma,sladkou chuť s tóny jablka a citrusového ovoce. Je výborná jako filtrovaná káva, v espressu se projevuje opět výrazná kyselinka.


COLOMBIA Supremo Rio Magdalena 18 - 100% arabica

Káva se pěstuje v regionu Huila na svazích Centrální a Východní Cordilery, které lemují řeku Magdalena.

Káva roste na plném slunci v nadmořských výškách 1450 až 1600 m. Zrna jsou zpracována mokrou cestou a následně sušena na slunci. V chuti, která je velmi dlouhá, můžeme najít karamel překrytý jemnými tóny citusů a sušených datlí, vše doplněné hořkou čokoládou a rozinkami.

Není skladem


PERU Washed Tres Mosqueteros - 100% arabica

Kávu pěstují indiáni z kmene Yanesha na malých farmách na okrajích nebo přímo v oblastech And, v oblasti Chanchamayo, v nadmořských výškách až 1800 m.n.m. Káva roste ve stínu stromů, sbírá se od května do září a zpracovává se mokrou metodou. Má malou aciditu, aroma pečených kaštanů, intenzivní plnou kakaovou chuť s tóny sladu a karamelu s ořechovou dochutí.


GUATEMALA SHB, Women's Coffe Project, Con Manos De Mujer certified, Traceability Project

33 žen z San José Poaquil-Azul založilo v roce 2014 družstvo Con Manos de Mujer a pěstují Bourbon, Caturru a Catuaí v nadmořských výškách kolem 1750 m.n.m, na Altiplano Central de Guatemala, 103 km daleko od hlavního města. Káva se pěstuje v organickém režimu s respektem k místnímu ekosystému a půdě. Kávové třešně jsou sbírány ručně a zpracování probíhá mokrou metodou. Organické zbytky při zpracování kávy se kompostují a používají se dále jako hnojivo ke kávovníkům.

Pro chuť kávy jsou charakteristické tóny lesního ovoce, sladkých broskví a v dochuti se překvapivě objevují podtóny bobulí jalovce

Bodové hodnocení: 82

Balení: Premium Line 80 a 300 g


GUATEMALA Traceability project, Huehuetenango, Finca Joya Grande
Farma Finca Joya Grande se nachází v Oxbe v regionu Huehuetenango. Rodina De Hidalgo pěstuje kávovníky v bio režimu. Zdroj vody pro farmu a dalších 25 farmářů je pravidelně čištěn a okolí je plné bujné vegetace. Slupky a dužina z loupacích strojů jsou používány jako hnojivo. Kávovníky rostou částečně ve stínu stromů v nadmořské výšce 1370 až 1830 m.n.m., a proto nesou označení SHB.

Pěstovanou arabikou je především Catuai, Caturra a Bourbon. Káva se zpracovává mokrým procesem a následně se suší na slunci.

Chuťový profil kávy je čistý, ovocně sladký s jemnou mandarinkovou kyselostí, která přechází do chuti borůvek, černého rybízu, kakaa a vlašského ořechu. V dochuti lze objevit karamel a med.

Traceability project znamená nákup kvalitní kávy od farmáře přímo bez prostředníků.

Není skladem

SALVADOR SHG Traceability project, Special Red Bourbon, Finca Las Barreras - 100% arabica

Kávová varieta Red Bourbon SHG se pěstuje v 1300 až 1380 m.n.m. na SZ svahu sopky Pichacho na farmě Finca Las Barreras. Tato farma leží v departmentu Quezaltepeque- La Libertad of El Salvador asi 20 km od San Salvadoru. Farmu vlastní rodina Jasperser, která hospodaří na 52 ha půdy, má 32 stálých zaměstnanců a při sklizni si ještě 90 pracovníků najímá. Káva roste na vulkanických a písčitých půdách ve stínu stromů. Je zpracována promytou metodou, kdy fermentace trvá 8 hodin a následně jsou zrna sušena na slunci na terasách z hlíny. Pak je uložena na dřevěná síta, kde odpočívá 60 dnů v pergamenu, následně jsou zrna přebírána a vytříděna na jednotnou velikost.

Káva má aroma bílé čokolády, chuť je mohutná s tóny mandarinek, kakaa, marcipánu s kořenitým závěrem.

Traceability project znamená nákup kávy přímo od farmáře bez prosředníků.

Není skladem

EL SALVADOR  Finca Santa Isabel, Traceability project

Salvador má ideální podmínky pro pěstování kávy, které znali již staří Mayové a Aztékové. Po občanské válce v letech 1979-1992 je opět pěstování kvalitní kávy na vzestupu. Kávové plantáže na farmě Finca Santa Isabel se nachází na svazích vulkánu San Miguel v nadmořských výškách 1000 až 1700 m.n.m. V naší nabídce je odrůda Red Bourbon, ( kultivar odrůdy Typica, který má výnosy o 20 až 30% vyšší). Zpracování probíhá promývanou metodou, s následným sušením na přímém slunci.

Káva má květinové aroma, v chuti je sladké ovoce, marcipán, bílé hrozny, s kapkou mléka vystoupí medové tóny.

Balení : Premium Line 80g, 300 g

Traceability project znamená nákup kávy přímo od farmáře bez prostředníků.


CUBA Serrano Lavado

Kromě vynikajících doutníků a rumu se Kuba může pochlubit i vynikající kávou. Káva na Kubě roste v pohoří Sierra Maestra ve východní části ostrova. Kubánská káva se pěstuje ve stínu stromů, v jemné půdě bohaté na humus , bez použití chemických prostředků. Velká vlhkost, ideální celoroční teplota a půdní podmínky dávají vzniknout bezchybnému přírodnímu produktu. Protože se zdejší arabika pěstuje v menších nadmořských výškách, má nižší kyselost než ostatní americké arabiky. Na Kubě stále funguje socialistické plánování, a tak se často stává, že kávy je nedostatek a distribuce do Evropy vázne.

Chuť je proslavená charakteristickými tóny kakaových bobů a tabáku, které se vyvíjejí do chuti ořechů a opečeného toustu s dlouhotrvající dochutí.

Balení: Premium Line 80g a 300 g

BRAZIL Capricornio Boutique California, Cold Soul, Direct Trade

Capricornio Coffees je hlavní exportér výběrových káv, hlavně mikro a nanolotů z pásma okolo obratníku Kozoroha. Farma California se nachází v regionu Norte Pioneiro ve státě Paranà. Je vlastněná farmářkou Flávií Rodrgues. Kávová odrůda Obata se pěstuje ve výškách 1100 m.n.m., sbírají se jen zralé plody v několika fázích- picking. Zpracování je metodou Cold Soul, kdy se nasbírané plody dávají do tanků se studenou vodou 8-10 C na 10 až 14 hodin. Pak se vyjmou a suší se jako naturálně zpracovaná káva. Tímto procesem se dostane do kávy více sladkosti.

Profil: jahoda, malina, černý čaj, vanilka, čokoláda

Káva je obchodována v programu Direct Trade.

Score: 88,5 bodů

Balení: Premium Line 80 g a 300 g


KENYA AB+ microdot New Kirimi (Nyeri)

Obecně New Kirimi Union reprazentuje 1206 malých farmářů v Runyenjes v kraji Embu. Káva se pěstuje         v nadmořské výšce 1500 až 1700 m.n.m. Pěstovanými odrůdami je SL 28, SL34 a Ruiru 11. Zrna se zpracovávají mokrou cestou, kdy fermentace trvá 12 hodin, pak jsou promývána čistou vodou a následně se suší na tzv. afrických postelích až na vlhkost 11%. Poté mohou být nabídnuty do aukce.

Tento microlot pochází z vesnice Mukuuri. Chuťový profil je opravdu výrazný citrusový s florálními tóny.

Doporučujeme kávu připravovt jako filtrovanou, ale opravdoví kávomilci si ji vychutnají i jako velice netradiční výrazné jednodruhové espresso

Bodové hodnocení: 87

Balení: Premium Line 80g a 300 g


NICARAGUA SHG Traceability project, Yellow Catuai, Finca La Peňa - 100% arabica

Tato exkluzivní farmářská káva pochází z farmy Un Regalo de Dios ( dar od boha) - sublot La Peňa, která se nachází v regionu Nueva Segovia poblíž Mozonte v SZ části Nicaragui. Farmu vlastní farmář Luis Alberto Balladarez Moncada. Kávovníky rostou v nadmořské výšce 1414 až 1470 m.n.m. Yellow Catuai je žlutá odrůda arabiky, která vznikla křížením odrůd Mundo Novo a Caturra.

Chuť je sladká po tmavém cukru a sušeném tmavém ovoci, jako jsou třešně nebo rozinky. Vše je doplněno o chutě lískových oříšků a coly.

Káva je vynikající jako filtrovaná i jako jednodruhové espresso.

Traceability project znamená nákup vybrané kávy vynikající kvality přímo od farmáře bez prostředníků.

Není skladem

HONDURAS Decaf Organic, Swiss Watert Process

Káva pochází ze západní, hornaté části Hondurasu, z oblasti Copan. Je pěstována na vulkanicko jílovitých půdách v nadmořských výškách 1100 až 1400 m.n.m. Pěstební činnost je prováděna v přísně organickém režimu bez použití chemických postřiků.

Kofein je z kávy odstraňován metodou Swiss Water Process Decaf, kde se namáčením zrn ve vodě vyextrahují oleje a kofein bez použití jakýchkoliv chemikálií. Následně se pomocí uhlíkových filtrů zbaví kofeinu. Pak by však zrna neměla chuť, proto se vrátí zpět do tekutiny, která obsahuje kávové chutě, ale již žádný kofein. Díky tomu je rozpoznatelná odrůdová charakteristická kávy.

V chuti najdeme citrusové tóny, v dlouho trvající dochuti převažuje mléčná čokoláda.

Balení: Premium Line 80g a 300 g