— Jednodruhová káva —

BRASILE Cerrado Dulce, SS,FC, 100% arabica

Cerrado je obrovský brazilský region, kde se káva pěstuje v nadmořských výškách 200-1000 m.n.m. Roste na plném slunci a díky vhodné topografii lze v nižžších polohách provádět sklizeň mechanicky, při zachování dobré kvality zrna. Káva se zpracovává suchou metodou, kdy se suší na slunci na terasách. Zrna jsou velká (screen 17-18) a měkčí než většina středo a jihoamerických káv.

Káva Cerrado Dulce vyniká svou přirozenou sladkostí, malou aciditou, výbornou hutností a krásnou vulkanickou pěnou. Chuť kávy připomíná kakao a čokoládu s dlouhým lískooříškovým závěrem. Pokud je tato káva pražená méně, vykazuje sladové chuťové tóny, pokud ji upražíme více, odmění se výraznou chutí čokolády. Tato káva je velice oblíbená a hodí se na všechny druhy přípravy. Je to základní káva pro pravé italské espresso.

Balení:  Silver Line 80, 225, 450, 1000 g


GUATEMALA Finca La Perla - 100% arabica

Finca La Perla byla založena v roce 1895 rodinou Arenas v departmentu El,Quiche. Z celkových 3285 ha je kávovníky osazeno 493 ha.Kávovníky rostou v nadmořských výškách 1200 až 1800 m.n.m. Proto nesou označení SHB (strictly hard bean). Pěstovanými kávovými odrůdami jsou Catuaí, Caturra a Bourbon. Po ozbrojeném konfliktu farma poskytovala práci a zázemí mnoha postiženým rodinám, rekonstruovala celé vesnice a podporovala zdravotní kampaně.

Zpracování: full washed a následné sušení na slunci

Chuťový profil: broskve, hrozny, čaj, citrusy

Score: 83,50

Balení: Silver Line 80 g, 225 g, 450 g, 1000 g



INDIA Kaapi Royale AA - 100% robusta

Indická robusta Kaapi Royale je patrně nejlepší robusta na světě. Roste na kopcovitých svazích ve výškách 300 až 1100 m.n.m. a je ručně sklízena selektivní metodou, kdy jsou vybírány jen perfektně vyzrálé bobule. Zpracování kávy probíhá mokrou cestou za použití velkého množství čisté vody. Pro tuto kvalitativní třídu kávy není povolena jakákoliv vada. Zrna jsou velká (screen 18 +) a jsou pečlivě ručně tříděna.

Tato káva obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika. Používá se především do výborných espresso směsí, ale lze si ji vychutnat samotnou jako filtrovanou kávu s čokoládovým aroma a kořenito čokoládovou sladkou chuťí. Je výborná s mlékem.

Balení : Silver Line 80, 225, 450 , 1000 g


PERU Washed Tres Mosqueteros - 100% arabica

Kávu pěstují indiáni z kmene Yanesha na malých farmách na okrajích nebo přímo v oblastech And, v oblasti Chanchamayo, v nadmořských výškách až 1800 m.n.m. Káva roste ve stínu stromů, sbírá se od května do září a zpracovává se mokrou metodou. Má malou aciditu, aroma pečených kaštanů, intenzivní plnou kakaovou chuť s tóny sladu a karamelu s ořechovou dochutí.

Balení:  Silver Line 80, 225, 450 g , 1000 g


MEXICO Altura Superior Chiapas Adelita - 100% arabica

Velice kvalitní káva, pěstovaná na sopečných svazích v chudém regionu Chiapas blízko hranice s Guatemalou v nadmořských výškách kolem 1100 m.n.m. Pěstují se odrůdy Typica,Caturra a Catuaí ve stínu pomerančovníků a banánovníků. Sklizeň probíhá ručně a následné zpracování se provádí mokrou cestou. Káva má nízkou kyselost, jemné tělo a příjemné aroma zralého ovoce. V chuti můžeme najít tóny mléčné čokolády a mandlí. Dochuť je sušenková až sladová.

Balení:  Silver Line 80, 225, 450, 1000 g


HONDURAS Marcala Flor Azul - 100% arabica

Oblast Marcala s hlavním městem La Paz, se rozkládá v jihozápadní části Hondurasu. Pěstovanými odrůdami jsou Caturra, Catuai, Typica nebo Lempira a to v nadmořských výškách od 1200 m.n.m. výše ( SHG strictly high grown). Kávy pěstované ve vyšších nadmořských výškách, díky nižší teplotě, rostou pomaleji a tím dochází k vyšší koncentraci minerálů a ovocných chutí v kávové třešni. Zpracování je promývanou metodou fully washed.

Káva má pevné tělo, střední aciditu, v chuti jsou sladké oříškovo čokoládové tóny, doplněné chutí citrusů.

Káva je výborná jako filtrovaná nebo jako jednodruhové espresso.

Score: 83 points

Balení: Silver Line 80 g, 225g , 450 g, 1000 g


ETHIOPIA Sidamo Top Gr.2, Traceability project - 100% arabica

Káva pochází z regionu Oromia v zóně Guji. Sklizeň probíhá od prosince do ledna, kdy se kávové třešně vozí z plantáží do stanice Abiyot Boru. Zde probíhá zpracování mokrou cestou. Fermentace trvá 36 až 48 hodin a následně se káva suší na slunci. Pěstují se variety původních odrůd heirloom v nadmořských výškách kolem 2000 m.n.m.

V chuti můžeme najít tóny grapefruitu, ananasu nebo hrušky.

Káva je výborná jako filtrovaná.

Traceability project znamená nákup kávy přímo od farmářů nebo družstva bez prostředníků.

Balení: Premium Line 80g a 300 g


GUATEMALA Finca Santa Isabel Buena Vista -100% arabica

Farma Santa Isabel Buena Vista se nachází v regionu Antigua - Santa Elena Barillas. Vlastník Jose Gabriel del Cid Batres, pěstuje na vulkanických půdách kávové odrůdy Anacafe 14, Bourbon, Catuaí, Caturra a Villa Sarchi, ve výškách 1450 až 1650 m.n.m.(SHG -strictly high grown). Rozloha celé farmy je 27 ha a kávovníky, které se pěstují ve stínu stromů, zaujímají plochu 17 ha. Káva se sklízí od ledna do března. Zrna se zpracovávají plně promývanou metodou, kdy se třešně 4 až 8 hodin fermentují a pak čistou vodou promývají a následně se suší 8 až 10 dní na slunci.

Chuťový profil: mandle, karamel, čokoláda, peckové ovoce

Score: 85 points

Balení: Premium Line 80 g a 300 g



BURUNDI Gatukuza #4 - 100% arabica

Gatukuza je zpracovatelská stanice v provincii Ngozi v severní části Burundi. Na červených úrodných půdách se pěstuje kávová varieta bourbon v nadmořských výškách 1500- 1800 m.n.m. Klima je zde mírné s vydatnými srážkami a teplotou v rozmezí 18 až 25 stupňů.

Kávové třešně jsou zpracovány depulperem a putují do suchých fermentačních nádrží na 8 hodin. Pak se odstraní ve vodní lázni sliz ( metoda šlapání -footing) a přemístí se opět na 8 hodin do mokrých fermentačních nádrží. Následně se suší na slunci na 20 m dlouhých vyvýšených stolech 14 až 21 dní.

Profil: citrusy, hnědý cukr, rooibos

Score: 85 bodů

Balení: Premium Line 80 g a 300 g



BRAZIL Fazenda Trapià - 100% arabica

Farmu Fazenda Trapia vlastní od roku 2005 Andrea de Souza Rangel a Renato Pita Maciel de Moura v regionu Mantiqueira de Minas, poté co odešli z pracovního prostředí v oblasti IT a pojišťovnictví. Po kompletní restrukturalizaci se káva pěstuje na 61 ha půdy, ve výškách 1150 až 1400 m.n.m., kde jsou vysazeny odrůdy žlutý Bourbon a Mundo Novo. Zpracování pulped natural znamená, že se na zrnech ponechá část dužiny a následně se suší na přímém slunci nebo v mechanických sušičkách, dokud nedosáhnou vlhkosti 12 %.

Farma má certifikaci BSCA a UTZ

Profil: karamel, pomeranč, mango

Traceability project znamená nákup kávy přímo od farmáře bez prostředníků.

Balení: Premium Line 80 g a 300 g


CUBA Serrano Lavado - 100% arabica

Kromě vynikajících doutníků a rumu se Kuba může pochlubit i vynikající kávou. Káva na Kubě roste v pohoří Sierra Maestra ve východní části ostrova. Kubánská káva se pěstuje ve stínu stromů, v jemné půdě bohaté na humus , bez použití chemických prostředků. Velká vlhkost, ideální celoroční teplota a půdní podmínky dávají vzniknout bezchybnému přírodnímu produktu. Protože se zdejší arabika pěstuje v menších nadmořských výškách, má nižší kyselost než ostatní americké arabiky. Na Kubě stále funguje socialistické plánování, a tak se často stává, že kávy je nedostatek a distribuce do Evropy vázne.

Chuť je proslavená charakteristickými tóny kakaových bobů a tabáku, které se vyvíjejí do chuti ořechů a opečeného toustu s dlouhotrvající dochutí.

Balení: Premium Line 80g a 300 g

HONDURAS Decaf Organic, Swiss Watert Process - 100% arabica

Káva pochází ze západní, hornaté části Hondurasu, z oblasti Copan. Je pěstována na vulkanicko jílovitých půdách v nadmořských výškách 1100 až 1400 m.n.m. Pěstební činnost je prováděna v přísně organickém režimu bez použití chemických postřiků.

Kofein je z kávy odstraňován metodou Swiss Water Process Decaf, kde se namáčením zrn ve vodě vyextrahují oleje a kofein bez použití jakýchkoliv chemikálií. Následně se pomocí uhlíkových filtrů zbaví kofeinu. Pak by však zrna neměla chuť, proto se vrátí zpět do tekutiny, která obsahuje kávové chutě, ale již žádný kofein. Díky tomu je rozpoznatelná odrůdová charakteristická kávy.

V chuti najdeme citrusové tóny, v dlouho trvající dochuti převažuje mléčná čokoláda.

Balení: Premium Line 80g a 300 g

HONDURAS "PANCHITO" Villeda - 100% arabica

Farma Francisca Villedy, přezdívaného "Panchito", o velikosti 2 ha, se nachází poblíž vesnice Las Capucas v hornaté části Hondurasu, v oblasti Copan. Kávové odrůdy Catuai a Caturra jsou pěstovány na vulkanicko jílovitých půdách v nadmořské výšce 1700 m.n.m. ve stínu stromů. Zpracování kávy proběhlo honey procesem - na zrnech se nechává část dužiny a sušením na slunci na vyvýšených postelích se dostává do zrn více sladkosti díky karamelizaci cukrů.

Score: 86,5 points

Chuťový profil: broskev, černý čaj, grapefruit, kakao

Balení: Premium Line 80g a 300 g

NICARAGUA Corrales Finca Los Pinos - 100% arabica

Farma Los Pinos leží v přírodní rezervaci El Arsenal v zóně Matagalpa, Aranjues v nadmořské výšce 1300 m.n.m. Oblast je známá svým mikroklimatem deštného pralesa, které je velice vhodné pro pěstování kávy. Majitel Byron Corrales hospodaří na své farmě v bio režimu. Hnojení kávovníků zajišťuje směsí kravského hnoje, organických zbytků z farmy a minerálů. Název farmy vznikl podle vysazeného borovicového lesíku na vrcholu farmy, který zabraňuje erozi půdy a zadržuje vodu.

Odrůdy: Caturra, Yellow Catuai

Zpracování: wet fully washed

Chuťový profil: kombinace sladkosti a ovocnosti, mléčná čokoláda, ananas

Balení: Premium Line 80 gr, 300 gr