— ZPRACOVÁNÍ KÁVY —

Kávové plody se zpracovávají třemi způsoby. 

Suchá varianta - natrhané třešně se rozloží na rohože, nebo kamenné podlahy a suší se na slunci za stálého prohrabování. 

Mokrá varianta - kávové třešně jsou nejprve promývány vodou, tím se odstraní seschlé, nebo nedozrálé plody a pak speciální loupací stroj odstraní z třešní dužinu. Oloupané bobule putují do fermentačních nádrží, kde pak kvasí a uvolňuje se lepkavá vrstva. Zůstane zrno s pergamenovou slupkou. Poté se zrna suší na slunci nebo ve velkých sušičkách. Fáze zpracování je dokončena a zrna se označují jako pergamenová káva. 

Polopromytá varianta - stejně jako u mokré varianty jsou třešně promývány vodou a loupací stroj odstraní slupku a částečně také dužinu. Poté se na slunci suší spolu s částí dužiny a pergamenovou vrstvou. Před exportem se kávová zrna zbaví pergamenové slupky nebo části dužiny. Tento proces se označuje jako loupání a luštění . Dále jsou kávová zrna leštěna, přebírána a tříděna. Zrna jsou naložena do jutových pytlů a expedována. 

MLETÍ KÁVY 
Káva se před konzumací mele. Zrna se dostávají mezi mlecí kameny mlýnku a podle vzdálenosti mlecích kamenů od sebe se káva mele jemněji nebo hruběji. Profesionální mlýnky mají kónické kameny, které se nezahřívají. Domácí mlýnky používají kameny ploché. Rozlišuje se mletí jemné, střední a hrubé. Mletá káva rychle oxiduje, zvětrává a proto by se měla zpracovat co nejrychleji. Čím je káva jemněji umletá, tím by měla být kratší čas v kontaktu s horkou vodou - neboli, čím rychlejší je proces spařování, tím jemněji je třeba kávu namlít. Hrubě namletá káva je vhodná na konvicovou přípravu (french press, filtrovaná káva).Středně namletá káva je vhodná na přípravu kávy moka v moka konvičce. Jemně namletá káva je vhodná na přípravu espressa. Příprava turecké kávy v džezvě vyžaduje pomlít kávu velmi jemně. 

INSTANTNÍ KÁVA 
Káva se uvaří a odpařením většiny vody se získá extrakt, který je sušením - rozprašováním na jemné kapénky nebo sušením - mražením na teplotu -40°C, zbaven posledních zbytků vody. Zůstane kávový prášek, který je až 10x silnější než normální pražená káva. 

KÁVA BEZ KOFEINU 
Kávová zrna se v surovém stavu propírají ve vodě, do které se z nich uvolňuje kofein.Ten je pak zachycován uhlíkovými filtry. Druhou metodou je použití dichlormetanu jako rozpouštědla.

Pití kávy, jak známe dnes, zavedli do praxe Jemenští Arabové. Kolébkou kávy je Etiopie a její východní provincie Kaffa. Domorodci již tenkrát znali povzbuzující účinky kávových zrn. O kávě se též mluví v Bibli, kdy král David přinesl pražená zrna kávy jako "smír darem pražených zrn". 
První kavárna "KAVEH KANES" byla otevřena v 16. století v Mekce. Slovo káva je odvozeno od arabského "qahwah", které se používalo k pojmenování vína, nebo něčeho vzrušujícího. I největší pojišťovna na světě Lloyds vděčí za svůj vznik kávě. Vznikla v roce 1688 v domě, kde fungovala kavárna a Edward Lloyds v této kavárně pojišťoval lodě pro zákazníky.